Om man frågar Wikipedia så säger dom såhär om fibro..

Fibromyalgi (lat., fibro-, vävnad, gr. myo-, muskel, gr. algos-, smärta, syftande på muskel- och vävnadssmärta) eller fibromyalgisyndrom är ett medicinskt syndrom som främst kännetecknas av långvarig smärta och allodyni i så mån att relativt lätta tryck uppfattas som smärta. Fibromyalgipatienter har ofta också andra symtom, såsom sömnsvårigheter, trötthet och stelhet.

Typiskt för fibromyalgi är att smärtan flyttar sig mellan kroppsdelarna, så det är olika delar av kroppen som för tillfället gör mest ont medan någon annan kroppsdel är helt eller så gott som smärtfri, och att smärtan varierar från dag till dag. Patienterna har framför allt ont i musklerna. Kriterier för att ställa diagnosen fibromyalgi är smärta som varat i minst tre månader och som är spridd över kroppen samt att patienten upplever smärta vid tryck på minst 11 av 18 särskilt definierade punkter.

75 % av de drabbade har sömnstörningar och 70 % lider av så stor trötthet att detta är ett lika stort problem i vardagen som smärtan. 70 % av patienterna känner sig stela på morgonen. Vid svår fibromyalgi kan man även se kognitiva symtom såsom koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter och svårigheter att hantera stress.

Förutom i musklerna kan värken även finnas i lederna. Även symtom som dysfagi, svårigheter att svälja, förekommer magproblem och problem med urinblåsan, parestesi, alltså domningar och stickningar, och kognitiv dysfunktion.Buskilla och Cohen konstaterar att "there are mounting data supporting comorbidity of fibromyalgia syndrome (FMS) and psychiatric conditions."och refererar till åkommor såsom ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom. Inte alla med fibromyalgi upplever alla nämnda symptom.

Fibromyalgi uppskattas drabba 2-4 % av befolkningen, omkring 9 av 10 drabbade är kvinnor. Det finns inget erkänt botemedel mot fibromyalgi, men vissa behandlingar har genom klinisk prövning visat sig vara effektiva för att reducera symptom, inklusive psykologiska eller beteendemässiga terapier,medicin, patientutbildning och fysisk motion.

 

Bra förklarat faktiskt. Tycker inte sökmotorer brukar få fram den riktiga faktat men nuså..

 

Puss & kram

Malin

Kommentera

Publiceras ej